Accu opladen
Je werkdag zit erop. Het weekend staat voor de deur. Heerlijk vooruitzicht maar als je eraan denkt hoeveel er nog te doen is in je huishouden kan de moed je weleens in de schoenen zakken. Herkenbaar? Je hebt juist je ontspanning nodig om je weer op te laden voor de nieuwe week. Je hebt het voornemen om eens even lekker de stad in te gaan samen met je oudste maar de zolder moet ook leeg omdat ze de dakkapel komen doen volgende week. Zaten er maar wat meer uren in de dag…
10-minuten rondje
Wat heb jij nodig om je meer te kunnen ontspannen in plaats van als een berg op te zien tegen alles wat er nog moet gebeuren? Dat is een goede vraag en geloof me, ik snap het wel! Als Professional Organizer zou je verwachten dat ik alles op orde heb maar ook ik maak rommel hoor! Ik heb ook weleens zin om de boel lekker de boel te laten. Het scheelt ws wel dat ik blij word van opruimen en structureren en dat ik op een gegeven moment onrustig word als ik minder overzicht krijg. Ik weet dat als ik even een rondje doe, het binnen no-time weer rustig is om me heen. En dat kan ook want als alles een vaste plek heeft in huis en er dus altijd plek is voor je spullen, kun je van zo’n rondje een (nieuwe) gewoonte maken. Dan is opruimen ook echt opruimen en niet het verplaatsten van spullen. 10 minuten inplannen na het avondeten of voor het slapen gaan kan heel efficiënt zijn.
Gewoonteverandering
Voor mij is het 10-minuten rondje een bijna dagelijkse routine geworden die ik mezelf aanleerde. Veel dingen op jouw dag gebeuren op de automatische piloot. Simpelweg omdat je het zo geleerd hebt, je het al zolang zo doet en je er niet meer over na hoeft te denken. Als die manier je goed past dan werkt het voor je, maar soms ben je zonder dat je het weet in een sleur terechtgekomen. Het doorbreken van een sleur kan altijd en is een keuze!
Volgens Aristoteles zijn wij wat we regelmatig doen!
Een wandelende verzameling gewoonten dus. Van het aanleren van nieuwe gewoontes en daardoor het loslaten van oude patronen weet ik dat het het beste werkt als het stapsgewijs gebeurd. Zet kleine stapjes, focus op het positieve, wees geduldig en neem de tijd. En bepaal goed wat je motivatie is voor het gene dat je wilt veranderen. Je hebt er nl. vast een hele goede reden voor! Stel jezelf een concreet doel. Wat wil je precies veranderen?
Hoelang duurt het om een nieuwe gewoonte aan te leren?
Over deze vraag hebben zich al heel wat onderzoekers gebogen. Het is natuurlijk sterk afhankelijk of we het hebben over een eenvoudige of een sterke gewoonte. Zelf leerde ik dat het aanleren van een eenvoudige gewoonte al in 21 dagen kan. Wil je het meer borgen en inbedden dan wordt 100 dagen of langer als uitgangspunt genomen. En wat zeker meespeelt is hoe belonend het nieuwe gedrag is! “Pfffft dat duurt lang!”, hoor ik je denken. Kleine overzichtelijke stapjes zijn de toverwoorden!
Mijn man en ik wonen in een klein chalet en kwamen uit een eengezinswoning. We verkochten veel spullen en deden bij de inrichting van ons tiny house ons best om een goede balans te vinden tussen praktisch, efficiënt en gezellig. In een klein huisje is het snel rommelig en staan spullen snel in de weg dus de nieuwe gewoonte om iedere dag even op te ruimen hebben we onszelf aangeleerd. Ik geniet ervan als er alleen gezellige rommel ligt bijv. een tijdschrift of een schilderij waar ik op dat moment aan werk. Die verandering kostte me wel even tijd. Voorheen liet ik het ook meer een ‘berg’ worden. Nu wil ik niet anders meer. Ik vind het heerlijk om te leven met precies genoeg spullen en geniet van de rust die het me geeft. Is dat MMsmart of niet? Die rust wens ik jou ook!