Workshops en trainingen

Met het Enneagram krijg je inzicht

Hoe komt het dat anderen gemakkelijk door het leven gaan en jij daar moeite voor moet doen? Dat jij je altijd verantwoordelijk voelt en het lastig vindt keuzes te maken voor jezelf? Of dat je zelf snel tot beslissingen kan komen en niet goed snapt waarom je collega, cliënt of partner zo’n twijfelaar is? 

Wil jij weten waar jouw gedrag of dat van anderen vandaan komt? Dan kan het Enneagram heel behulpzaam zijn. Je krijgt hiermee meer zicht op wat jouw of andermans drijfveren zijn en waar de valkuilen ontstaan.

De 9 Enneagramtypen
Ik kan er heel veel over schrijven, maar ik heb een korte samenvatting gemaakt die volgens mij tot de verbeelding spreekt. 

Stel je eens voor dat het Enneagram een kledingkast is. Gevuld met 9 outfits voor 9 verschillende weertypes. Ieder persoonlijkheidstype heeft zijn eigen unieke outfit en het dragen ervan geeft inzicht in de onbewuste drijfveren, overtuigingen en kwaliteiten van deze persoon. 

Het biedt als het ware een spiegel om jezelf beter te leren kennen. En om je sterke punten effectiever te kunnen inzetten. Bovendien kan je ervoor kiezen om niet vast te houden aan 1 outfit, maar om van alle 9 kledingsets gebruik te maken, afhankelijk van de situatie. 

Het Enneagram biedt dan ook waardevolle handvatten om mensen effectiever te begeleiden, samen te werken, te adviseren en leiding te geven.

3 voorbeelden van persoonlijkheidstypes
Type 1
De Perfectionist is iemand die zichzelf en anderen graag wil verbeteren, hoge verwachtingen heeft en een sterke drang heeft om dingen goed te doen. Zijn zelfdiscipline is groot net als zijn zorgvuldigheid en verantwoordelijksheidgevoel.

Eigenschappen
Positief: serieus, verantwoordelijk, toegewijd, rechtvaardig, principieel, eerlijk, gestructureerd idealistisch, zelfdiscipline, betrouwbaar.
Minder positief: te kritisch, veeleisend, kan wat stijfjes of star zijn, ongeduldig, allergisch voor onrechtvaardige kritiek, moet veel, kan moraliserend zijn, heeft moeite met het uiten van woede want dat zou imperfectie aantonen, vermijdt imperfectie.

Type 5
De Waarnemer vergaart graag kennis en lost problemen op door analyse en onderzoek. Een kalme persoonlijkheid die liever observeert dan zich ergens in mengt. Hij heeft een scherp opmerkingsvermogen. Deze persoon kan wat afstandelijk en teruggetrokken overkomen. Hij kan zich goed concentreren en objectief redeneren. 

Eigenschappen
Positief: begrijpend, filosofisch, objectief, analytisch, leergierig, kalmte, beschouwend.
Minder positief: kan angst hebben voor gevoelens, soms niet betrokken, allergisch voor irrationeel gedrag en emotionele reacties, vermijdt oppervlakkigheid.

Type 9
De Bemiddelaar vindt harmonie en vrede belangrijk. Hij kan alle standpunten overzien en kan van alle opties de voor- en nadelen zien. Dit kan soms besluiteloos overkomen. Hij of zij cijfert zichzelf makkelijk weg om conflicten te vermijden en past zich makkelijk aan de wensen van anderen aan. Problemen kan hij wegredeneren. Hij kan er niet tegen als anderen druk op hem uitoefenen. 
 
Eigenschappen
Positief: geduldig, diplomatiek, goede onderhandelaar, tevreden, geruststellend, harmonieus, verdraagzaam, ontvankelijk.
Minder positief: uitstellend, snel afgeleid, saai, vergeetachtig, allergisch voor agressie en instabiliteit, vermijdt conflicten.

Het aanbod van workshops en trainingen door MMsmart:

Maak kennis met het Enneagram 
Een workshop van 3 uur aan jouw keukentafel 
In deze workshop krijg je kennis en inzicht in de 9 Enneagramtypen bij jou thuis. Jij nodigt 3 tot 5 geïnteresseerden uit bij jou aan de keukentafel. 

Zorg jij voor een kopje koffie of thee en iets lekkers erbij? Dan zorg ik voor een sprankelende en inspirerende workshop. 

De datum en het dagdeel overleggen we samen.

Mogelijke dagdelen
Ochtend: 9.30 uur – 12.30 uur
Middag: 13.30 uur – 16.30 uur
Avond: 18.30 uur – 21.30 uur 

Investering per persoon
€ 50,- (jij als gastgever zorgt voor koffie en thee en krijgt € 10,- korting)
Minimaal 4 deelnemers, maximaal 6 deelnemers.
Schrijf je in via aandeslag@mmsmart.nl

Vragen? Stel ze via aandeslag@mmsmart.nl of bel me 0653138080.

 

Individuele Enneagram coaching
2 sessies van 1,5 uur bij jou thuis of op locatie

Leer meer over de 9 persoonlijkheidstypes en ontdek van welk type jij gebruikmaakt. 

Jouw investering
€ 195,-

Schrijf je in via aandeslag@mmsmart.nl.

Vragen? Stel ze via aandeslag@mmsmart.nl of bel me 0653138080.


 

 

 

Wil jij een workshop of training bij mij volgen?

Neem contact op

Volg me op